:: Don't walk in front of me, I may not follow. Don't walk behind me, I may not lead. Just walk beside me and be my friend ::

Mengapa Singgah Kalau Tak Masuk

Me, Myself and I

My photo
Summer is Annie @ Rosni ..i'm 28 years old.. Aku tak susah untuk didekati..kalau sape nak be fren dengan aku,just come to me when i'm in a good mood.. Aku hidup untuk family aku,4 my hubby,dan untuk orang-orang yang sayang aku... Aku nk puaskn hati sume org.. :: ...Aku nak jadi yang terbaik untuk semua orang...::

Monday, June 30, 2008

Takde Idea...

Mmmm....aku takde idea nk menulis ni..ape yang patut aku tulis eh?
ok la, cukup untuk kali ini...
terima kasih..

Saturday, June 28, 2008

Satu untuk kamu...

1 minit yang lalu, apa anda buat...
-reading someone's blog..very nice, and sweet..and do this tag..

1 hari yang lalu, apa anda buat...
same je cam hari ni, cuma semalam sempat gi jln2 kat sg wang and times square sebelum masuk keje..hahahha(kul 3.30 br masuk opis..boleh camtu??)

1 hari lagi, apa anda akan buat...
Searching for a new job...yeah, i need a new job..please hire me..i want quit from here, but i can't!!!

1 orang terakhir yang menelefon anda...
Cikgu Imran, tapi aku tak angkat sebab aku tahu ape dia nak cakap and i'm not interested..sori..

1 makanan terakhir yang anda makan...
nasi lemak tetek..(2 bungkus)..eh, lepas tu aku ada makan benda lain..Errrr...sotong kering dengan gula..

1 barang yang baru hilang...
Rasenya dalam mase terdekat ni takde benda yang hilang kot..tak tahu lak kalau di luar pengetahuan aku...
**Errkk...kawan aku, zack hilang...ktorg tengah risau ni.mane la ko pergi zack oiiii...
(boleh kira menjawap soalan tak ni??)

1 cerita yang baru ditonton...
movie or tv drama?yeah.. i know. i shouldn’t ask a question to a question given.
kalau movie, aku dah lama tak tengok movie.last movie yang aku tengok pun aku dah lupa tajuk apa.(lame tak lama sangat la...)
tapi kalau drama, last aku tengok Ezora,yang episod semalam.tengok kat TV3.com

1 hal terakhir yang anda bincangkan...
Banyak benda yang dibincangkan akhir2 ni, pasal zack pun tak settle2 lagi...
Tapi (berbalik pada soalan), last hal yang dibincangkan tadi ialah pasal nak beli kereta pastu tibe2 masuk lak bab potongan EFP..pastu bersambung ke pasukan askar, pastu dah melalut kemana-mane tah..hahaha...gilo ar diorg ni..

1 kata yang ingin diluahkan...
i'm sorry..very very sorry...if i could spin the time, i wish this all things are doesn't happen!!

1 buku yang sudah dibaca..
Aku tak suka bace buku..tapi tadi aku ade bace majalah Mastika..(kira buku jugak ke tu??)

1 penyakit yang sering datang..
penyakit M.A.L.A.S.. (penyakit yang doctor sendiri takde ubatnya..)

1 keinginan...
satu je ke??10 boleh??haha
Kalau leh aku nak jadi kaya,banyak duit.aku nak senangkan semua orang yang dah banyak susah sebab aku.terutama my parents and my family...(aku jugak nak sebijik kete..)

victim of this tag.

me, tagging all the bloggers those read this tag, terutama...
PutraHubby,pan"dazz", Kiena(glad if u do this tag), Juice, and u..yes...u!!!

Wednesday, June 25, 2008

Lift

Aku rase dah dekat seminggu gak la lift kat umah aku tu rosak..aku rse cam nak sepak2 je pintu lift tu bagi bukak bawak aku ke atas...grrrrrrrr...marah tul aku..time penat2 balik keje, tengok lift rosak pulak..hadoiiii.......nasib baik la aku duk tingkat 6 je, kalau dulu aku duk tingkat yang paling tinggi, tingkat 12 macam mana??mahu rasenya aku berkhemah di luar rumah saja kot..
Mane la maintenance kat tmpat aku ni?makan gaji buta ke?tak nak wat keje ke?

Wahai pihak berwajib, dengarlah rintihan hatiku sebagai wakil penduduk setempat....


Tuan-tuan,
Mane hak kami sebagai pengguna?kami nak boikot pihak pengurusan yang buat endah tak endah je kes ini...kami mahukan keadilan..kembalikan kegembiraan kami..kaki kami sakit memanjat tangga setiap hari.pinggang kami sakit, kami juga tak mampu lagi nak berseronok dimalam hari kerana sudah kepenatan mendaki tangga sekurang-kurangnya 2X sehari, (naik dan turun)..malam2 kami tiada seri lagi, kami tidur dalam kepenatan, esok nya pula kami mesti terlambat bangun, bile dah lambat,kami akan lambat pula ke tempat kerja.bila dah lambat, bos kami akan marah2 dan kemungkinan kami akan diberhentikan kerja.bila tiada kerja kami nak makan ape?kalau kami berkeluarga,bagaimana pula keluarga kami..kami akan ditimpa kesusahan dan kebuluran hanya kerana lift yang rosak, kerana tuan2 tak ambil apa2 tindakan untuk memperbaikinya....
kerja2 rumah juga tergendala kerana kami sudah kepenatan mendaki tangga..
cuba encik2 bayangkan ibu2 yang mengandung 7,8 bulan, tentu terseksa sekali mereka.bagaimana pula kalau ibu2 mengandung itu keguguran ditengah2 pendakian mereka kerana kepenatan mendaki tangga??
Encik2 bersalah dalam hal ini...cube bayangkan pula anak2 kecil yang tak tahu apa2, kesian bukan kalau kita melihat mereka melangkah satu demi satu anak2 tangga..itukah yang encik2 mahukan..suka kah hati tuan2 melihat betapa sensaranya kami??cuba bayangkan pula warga emas yang terpaksa melangkah perlahan-lahan mendaki tangga dengan kaki yang menggigil2..tak terpikirkah tuan2 semua itu..bayangkan kalau ibubapa tuan2 yang berada di situasi kami...
kembalikan wang kami!!!
kami mahukan pembelaan!!


p.s : macam melampau lak rasenya..wahahaha...

Assignment dari Daz

Teringat time2 kat kolej dulu..paling tak suka kalau lecturer bagi asssignemnt.malas betul nak buat, tapi kalau tak buat kang takde markah lak...

Tadi terbace blog daz pasal geng jamban (aku tak tahu aku termasuk dalam geng korang ni ke tak)...dalam tu daz suh sume ahli yang disebutkan nama diatas buat tugasan ni....mula2 aku rase cam malas nak buat assignment ni, nilah masanya aku nak abaikan assignment..haha..sebab dulu2 nak taknak kena buat jgk assignment yang lecturer bagi..tapi assignment daz ni rasanya takde markah pun yang akan diberikan, so aku malas nak tulis pape...


ok..aku tipu.....


Aku bukan malas nak menulis sebenarnya, tapi aku tak mampu nak tulis ape2 pasal korang.aku rase macam aku dah tak kenal korang..aku pun dah jarang sangat join korang...aku rindu saat yang dulu2..bergelak ketawa sama2..(hanya kita2 saja)...nak tulis ape pun takde sapa marah atau terasa..hanya "kita berlima"..kite berlima semua perempuan, so kite boleh bercerita apa saja..tanpa ada rahsia...nak melucas ke, nak mengosip ke..hanya "kite berlima"...aku rindu "kita berlima" yang dulu...

Tapi sekarang keadaan dah lain, kerana satu perkara, semua jadi lain sekarang...aku rase makin jauh dengan korang..aku tak suka keadaan yang sesak..aku tak suka kapet jem..so, kalau korang invite aku tuk join korang pun, aku hanya sekadar memandang..dan sesekali menyapuk....aku pening keadaan yang huru-hara...maaf la kawan2, bukan aku sombong..aku cuma serabut dengan keadaan yang huru-hara..

Aku suka korang...korang best..korang buat aku gelak sorang2..


3rd : ko baik, selalu buzz aku kat YM. selalu gak layan aku time aku boring..selalu gak pomot blog aku (walaupun tanpa disuruh..aku tak suka, ok!)

kerepek : thanks sebab sudi gak call aku and invite aku join gath korang nanti, and kadang2 invite aku join umah jamban korang tu..

Beras : aku kenal ko gitu-gitu je..ko pun baik kot..(ade yang pesan suh hati2 ngan ko ni)

Mia : dulu selalu gak borak ngan aku, tapi sekarang mane tah dia menghilang

Din : aku suka bukak blog dia, tapi aku jarang borak ngan dia, ko sombong la din..

Eleen : adik aku ni la yang suka layan aku borak tengah2 malam..ngan dia ni la aku selalu bercerita,(kalau ade peluang nak gak kenal si labu dia tu)

Zidax : aku kenal dia baru lagi kot..kenal hanya pada nama. (dax, kite lum ada mase tuk kenal dari hati ke hati lagi...)

Beldi : beldi dah sombong ngan aku sekarang!

-------------------------------------------------

p.s : aku rase sape2 yang berkenanan tentu tahu siapa "kita berlima" yang aku maksudkan...aku rindu suasana yang dulu2...aku rase aku tak perlu nak huraikan korang berlima satu per satu..korang tahu mane level korang dalam hati aku...korang yang teratas..korang yang paling aku sayang antara geng2 jamban yang lain..aku rindu rumah kelip-kelip

Macam syiallllll

Marah tul aku semalam...bodo betul la manager2 aku ni..ade ke patut diorg gi mangga pintu depan ngan rantai..(dah mcm kena sita lak)adehh...aku rase nak lempang2 je sape yang punya angkara ni...kunci ade, tapi letak merata-rata, pastu time nk kunci dah xjumpa kunci..then, senang2 hati je gi rantai pintu macam tu..diorg tak tahu ke aku la orang pertama yang datang opis..aku mane la ada kunci mangga rantai ni..caner la aku nak masuk opis kalau macam ni...adehhh la...bengong la sume orang kat sini..bikin hati beta panas je...pastu tak pasal2 aku kena call somebody (manusia yang kunci pintu ni la..) suh datang anta kunci..kena lak tunggu kat depan pintu tu macam guard tak bertauliah (nasib baik jelita dan menawan..)...sejam jugak la aku tunggu depan pintu tu..

p.s : sebenarnya aku pun datang lambat ari tu, tapi nasib baik la pintu depan kena mangga,ade gak la alasan aku punch kad lmbat..hahahaha....

Muhammad Fazly Hisham



Aku rindu dia sangat2..malam semalam tah kenapa air mata ni leh mengalir teringat si kecik ni..time dia ada, asyik kena marah2 je ngan aku.tapi bile dia tak ada, terasa betul2 sunyi.terasa kehilanga...aku dah takde teman tido lagi..takde lagi suara manja dia...aduhhh...kanyen sangat aku sama kamu.....
Acim, cepat la balik, ibu rindu kamu....

Tuesday, June 24, 2008

MEANING OF THE WORDS

So long I never realize I don't know the real
Meaning of family..........

Here Is The Answer ........... FAMILY =

F)ather
(A)nd
(M)other
(I)
(L)ove
(Y)ou

WHY does a man want to have a WIFE?

Because:

(W)ashing
(I)roning
(F)ood
(E)ntertainment

WHY does a woman want to have a HUSBAND?

Because:

(H)ousing
(U)nderstanding
(S)haring
(B)uying
(A)nd
(N)ever
(D)emanding

Do you know that a simple "HELLO" can be a sweet one?

Especially from your love one. (I mean not only from the boyfriend/girlfriend).

The word HELLO means :

(H)ow are you?
(E)verything all right?
(L)ike to hear from you
(L)ove to see you soon!
(O)bviously, I miss you...

Monday, June 23, 2008

Alor Gajah... Ayer keroh??

Pagi2 ahad semalam dalam kul 4 pagi aku, adie n si kecik gerak balik melaka.pas adie abis keje kul 3 pagi trus ktrg gerak gi melaka.

Pas hentian seremban, adie suh aku drive. Disebab adie penat sgt, so aku pun drive la walaupun tahap kekompidenan aku hanya 10% saja..aku memang kurang/tak berapa mahir sangat drive time malam2 ni..tapi tengok adie penat sgt,aku bwak jela..

"bawak slow2 je, smpai alor gajah kang kejut tau..kite kuar kat alor gajah"
"ok, tido la..nanti org kejut"

Alor gajah...alor gajah...alor gajah......

aku kompius kejap, bukan ke kita nak pergi tampin dulu, nape tak kuar kat tampin je....aku kejut adi kejap, tanya lagi sekali, betul ke nk kuar kat alor gajah??

"ye..bawak jela, kang jumpe signboard alor gajah kang kuar la..."

aku pun ok kan aje la...

Adie tido dengan lenanya..siap berdengkur lagi...aku ni terkebil2 sorg2 tengah2 highway yang hening ni..aku jeling belakang, acim pun tido same kat belakang....

"alamak..sape nak teman aku borak ni???"

Dalam gelap aku tekan minyak...mula2 aku bawak 80 km/j je...sikit2 meter naik sampai 120 km/j..pastu slow balik...pastu..

60...80...100...120...140...

dalam gelap aku ternampak signboard tulis alor gajah 5 km lagi...

tekan miyak lagi.....

tibe2 aku nampak signboard

"SIMPANG AMPAT
TAMPIN"

nak masuk sini ke ar??xde tulis alor gajah pun...kat depan lagi kot...

tekan minyak lagi..makin lame makin laju....sikit pun aku xde rase bersalah..hahaha..pemanduan sangat lancar....kete tak berapa banyak pagi2 buta ni...so, dengan senang hati aku drive dengan seronoknya..mkin lama makin seronok pulak..huhuhuhu......

Tibe2.. nampak signboard "Ayer keroh, bandar melaka"

"mane alor gajah ni..tak nampak2.."

Tekan minyak lagi.... " Simpang ke Ayer keroh, Bandar melaka"

aku pandang je susur keluar ke ayer keroh tu...

"mane simpang alor gajah ni..ari dh makin terang..xkan tak sampai2 lagi"

Tibe2 aku rase lain sangat..betul ke adie cakap tadi kuar kat alor gajah??macam lain macam je jalan ni...alor gajah depan lagi dari ayer keroh kot....

Aku tekan minyak lagi... 80...100...120...

Eh, macam pelik lak..aku tengok adi tengah sedap tido, tak sampai ati lak nak kejut..so, aku dengan konfiden nye terus mara ke depan..huhuhu....best lak bawak kete time camni..sunyi, xde kete...

Makin lame aku rase lain macam...sikit2 tahap kekonfidenan aku menurun..aku rase aku dah betol2 salah bile aku nampak signboard " Jasin, Tangkak"

Aku bukan bodoh sangat geografi..aku tau gak la Tangkak tu kat mane..maknanya sekarang ni aku sedang menuju ke Johor..pas melaka, johor... Alamak...

Aku kejut adie, aku rase aku betol2 dah terlajak...5 minit gak la baru adi sedar..(susah betol nk kejutkn dia). 5 minit tu dah boleh membuatkan kete ni lebih 5 km jugak la bergerak ke depan.....

"kite nk kuar kat alor gajah kn??"
"ye la...dah kat mane ni??"
"baru lepas susur keluar ke Ayer Keroh..."
"Haaaaa????".......................

Alamak..aku betol2 salah ke ni???

hahaha..memang aku dah terlepas simpang keluar..patut nye aku kena keluar kat simpang yang ade tulis tampin td..aku aku ingat simpang tu akan tulis Alor Gajah mcam yang adi cakap tdi..ye ye la aku tunggu signboard yang tulis alor gajah..patut la xde....berbakul2 aku kena marah ngan adi.. aku rase aku ni sungguh tak berguna sekali..tak boleh harap lak rasenya..time tu dah pukul 7 lebih, patutnya time macam ni ktorg dh sampai tampin dah...

otomatik aku terus slowkn kete bile sedar aku dah terlajak....sekali lagi aku kena marah...

"jangan la slow kat sini..tak nampak ke kete kat belakang tu?"

Bile dah kena marah, konsentrasi pemanduan pun menurun..kekiri ke kanan aku bawak kete, sampai kena hon la dengan lori ikan kat belakang...Aku rase aku betol2 loser...

"benti tepi la..tukar driver.."

Pas nampak susur keluar jasin, bayar tol, pastu u-turn terus pulang kepangkal jalan....adehhh..aku betol2 rase bersalah..berlagak tahu.ingatkan nk kurangkn beban dia, tapi buat dia makin susah lak..hahaha..dah le kena marah lagi tu...

Dalam kul 8.30 sampai tampin..sepanjang jalan dia tak cakap ngan aku..bersalah betol aku rase la...


Ok, 10 kesimpulan dari cerita di atas...


1. Jangan berlagak tahu

2. Malu bertanya sesat jalan

3. Aku memang fail subjek geografi..alor gajah ngan ayer keroh pun tak tahu mane satu

4. Ya, aku rabun!!aku ngaku..aku tak nampak sangat tulisan kat signboard tu

5. Aku tak reti bace signboard

6. Aku loser dijalan raya

7. Aku tak suka kena marah

8. Jangan marah aku lagi

9. Aku mintak maaf, aku bersalah.

10. Ok..ok...kalau nk drive aku akan pakai spek supaya tak terlepas simpang lagi....



Monday, June 16, 2008

Semalam kat Genting

lepas gi genting, ktorg gi london pulak...hahahah...

Buai laju-laju....mainan budak2 kecik pun aku main..best tul...release tension kejap, jerit-jerit...

posing ala model tengah2 orang ramai..haha..pedulik ape aku...

Cik Nani berlatar belakangkan bas double decker.ala-ala london...haha...

kerete ni la yang buat aku gelak gile2...dah le bunyi macam mesin tebu nak roboh, lembab pulak tu..member aku kat depan ni bikin spoil la...abis jem kat belakang sebab diorg je..haha

Kiena ngan Acim..(ngada-ngada betol budak kecik ni...kena banyak bersabar layan dia ni..)

Kena take turn jage budak ni sementara yang lain main benda2 gile tu..haha..

Benda ni la yang buat aku ilang nyawa kejap...

"ukur tinggi dulu abang, kalau ta kcukup tinggi takleh main dalam tu..."
Muka control takut dalam kete kabel

Dalam Cabel Car ngan Nani




"Mintak nyawa..mintak nyawa..."kata Nani.. hahhahhaha....lawak siot..

Semalam dengan tak dirancang ktorg gi genting..pagi tu member aku sms ajak gi genting bwk askar kecik ni jenjalan.diorg call pun ktorg tak angkat sebab ngantuk sangat.dalam kul 8 diorg call..huhuhu..sori ar geng, malam tu kul 5 pagi baru tdo,so pagi tu diorg call pun ktorg buat bodo je..huhuhu...
Dalam kul 12 baru bangun, call balik member aku tu, tanya jadi ke nak gi genting..diorg cakap dah lambat..tapi aku rase dari sentul 1/2 jam je dah sampai genting..sempat lagi ni...ktorg pun siap2 la tunggu member tu amik ktrog kat rumah ni..
Ktorg gi berlima + satu:-aku, Adie, Kiena, Angah ngan Nani + budak kecik ni sorang.

Parking kete kat Stesen Cabel Car, pastu naik skyway gi genting..huhuhu..seram gak la..tinggi...askar kecik ni kejap2 wat perangai. nangis guling2..adusss...tak sabar betol aku dengan budak ni la....
Dalam kul 3 sampai genting...naik tu, naik ni..hahhaha..memang menguji tahan keberanian betul la...tapi aku tetap maintain, orang lain tak nak naik tapi aku tetap nak naik gak...aku suke benda2 camgini....hahahaa..besttt!!(walaupun ni bukan 1st time).

Seronok sangat petang semalam, tapi yang tak seronoknya askar kecik ni kejap2 wat hal..nak ikut cakap dia je...kalau orang tak nak ikut, dia wat aksi akrobatik dia guling2 atas lantai...adehhhhh....sabar jela....

Tapi yang paling aku gelak tak henggat dunia mase naik kete yang bunyi macam mesin tebu nak runtuh tu..pusing2 keliling kolam..dah le lembab..hahaha..member aku kat depan, aku kat belakang...diorg bawak lambat sangat sampai jem kete2 lain kat belakang..adehhh..sakit perot aku gelak...

Dalam kul 9 ktorg turun bawah...dalam kete semua senyap tak berbunyi...penat sangat kot...sampai umuh dalam kul 10 lebih, mandikn si kecik ni, pastu aku biarkan dia main sorg2 atas tilam...kejap lagi tido la tu..kesian dia, panat sangat dah rupanya...pas aku siap2 mandi, makan, aku masuk bilik..belai2 si kecik ni, tak sampai 10 minit dia dah tido, aku pun tido sama....

Thanks ya friends bawak ktorg jln2 semalam..best sangat...

Sunday, June 15, 2008

HEROES



From creator/writer Tim Kring comes “Heroes,” an epic drama that chronicles the lives of ordinary people who discover they possess extraordinary abilities.

As a total eclipse casts its shadow across the globe, a genetics professor (Sendhil
Ramamurthy) in India is led by father’s disappearance to uncover a secret theory -- there are people with super powers living among us. A young dreamer (Milo Ventimiglia) tries to convince his politician brother (Adrian Pasdar) that he can fly.
A high school cheerleader (Hayden Panettiere) learns that she is totally indestructible. A Las Vegas stripper (Ali Larter), struggling to make ends meet to support her young son (Noah Gray- Cabey), discovers that her mirror image has a secret. A fugitive from justice (Leonard Roberts) continues to baffle authorities who twice have been unable to contain him. A gifted artist (Santiago Cabrera), whose drug addiction is destroying his life and relationship with his girlfriend (Tawny Cypress), can paint the future. A down-on- hisluck Los Angeles beat cop (Greg Grunberg) can hear people’s thoughts, which puts him on the trail of an elusive serial killer. In Japan, a young man (Masi Oka) develops a way to stop time through sheer will power. Their ultimate destiny is nothing less than saving the world…

Selangkah Ke zaman silam # Part 1

video


Teringan zaman dulu-dulu..aku ngan kakcik suka betul tengok FRIENDS ni..cite ni disiarkan time tengah2 malam.kadang2 sanggup tido lambat semata-mata nak tunggu cite ni..best sangat..tengah2 malam kami berdua bergelak ketawa suka ria tanpa menhormati penghuni rumah yang sedang lena..huhuhu.....cite ni memang kelakar nak mampus..
Tapi sekarang pun cite ni ade diulang siarannya di Astro..kurang pasti pula aku channel mana satu..kalau aku tertengok cite ni time2 sekarang ni, mesti aku teringan masa dulu2 tengok tv tengah2 malam ngan kakcik...

Ezora



Drama 60 episod yang diarahkan oleh Ahmad Idham Ahmad Nadzri ini diterbitkan oleh Excellent Pictures Sdn Bhd. Drama ini akan menemui penonton di TV3 setiap Isnin hingga Khamis jam 6.30 petang.(juga boleh ditonton free kat tv3.com.my)

SYNOPSIS

Only days before their wedding, Reza (Beego) loses his job, he is so short of money that the wedding is postponed indefinitely. Reza finds another way out by migrating to the big city to find a job that will allow him to return to Ezora and get married. The lovers’ good-bye is surrounded by pain and devastation, but they both know they must stand up for one another… because when love is real it resists anything, even distance. In the city he meets Leeya (Dynas) who at that time was in a relationship with Badree (Zed Zaidi). Leeya quickly develop an instant liking towards Reza who is a gentleman as her love towards Badree is faltering. Badree is a known playboy. The story picks up the pace when Ezora goes to visit Reza in KL. In this story Ezora (Fazura) is a simple but naive kampung girl whose love is soo strong that it can move mountains!

Cast : Fazura, Beego, Dynas, Zed Zaidi, Fezrul Khan, Diana Rafar, Cat Farish, Cico
Director : Ahmad Idham

TV3 is targeting around 3 million viewers for this drama.

Saturday, June 14, 2008

Selamat Hari Bapa


Ni Encik Ahmad bin Sidek, Ayahanda ku yang ku sanjung tinggi...


Tarikh Hari Bapa adalah pada hari Ahad ketiga bulan Jun pada setiap tahun, ini bermakna tahun ini jatuh pada 15 Jun 2008. Macam biasa hari bapa kurang disambut berbanding hari ibu.. Di samping itu ada juga pihak yang menyarankan untuk tidak menyambut hari bapa ataupun hari ibu ini. Walaupun begitu ada juga pihak yang mengambungkan sambutan kedua-dua hari ini dan mengingatkan bahawa ibubapa perlulah sentiasa diingati sepanjang tahun.

Bagi aku hari bapa dan hari ibu sama macam sambutan hari kekasih jugak..tak perlu nak sambut pada hari2 tertentu saja,kite patut mengenang mereka, menghargai mereka setiap hari, setiap saat, bukan untuk hari2 tertentu saja....

Tapi hari ni aku rase nak menulis sesuatu khas untuk bapa aku yang ku panggil abah..
Nama abah Ahmad bin Sidek.Umur abah sekarang 56 tahun.patutnya sekarang dalam usia beliau begini, dia hanya duduk dirumah bermain2 dengan cucu2, tapi bagi abah.dia masih muda dah kuat untuk berkerja..ya, abah memang nampak muda dan kuat, (sampai mak pun kadang2 risau ngan abah kalau2 abah ade orang lain)..walaupun sekarang abah dah gajikan kerja2 kat ladang kepada indon2, tapi kata abah, kita tak leh percaya sangat kat indon2 ni..kena pantau sikit ape yang diorang buat..aku sokong 100% kata abah tu..

Aku sayang abah, walaupun susah sangat nak tunjuk kasih sayang aku ni...huhuhuhu..kalau leh aku nak abah duduk rumah je, tak payah susah2 keje lagi...

Hari ni aku rase cam nak wat puisi khas untuk abah..tapi aku tak reti..aku bukan student sastera ..mase orang lain belajar sastera,wat puisi itu ini. aku hanya belajar cara2 mencampur asid itu, asid ini...kira kelajuan itu, kelajuan ini..pening2 pala wat kira2 math yang tah pape, tak tahu ape kegunaannya dalam kehidupan aku sekarang ni...kalau dulu aku masuk class sastera, tentu sekarang aku mampu nk wat puisi yang syahdu2 untuk abah..hehehehe...
Ahhhh......
kasih sayang seorang anak bukan dikira dari kesyahduan sesebuah puisi itu...kasih sayang terletak pada hari..huhuhu...

Abah..
Anni sayang abah, Anni doakan abah sihat, bahagia dan ceria setiap hari..semoga panjang umur..Anni harap abah akan ade dengan Anni sampai Anni tua nanti..Anni nak abah tengok anak2 Anni membesar..hehehe...
Selamat hari bapa untuk abah...

Thursday, June 12, 2008

7 point for today

I am having a creeping laziness disease right now. i hate my job. definitely. i want to quit. huhuhu. somebody please hire me so that i can quit. *exhausted* . i am so damn tired. and i’m not talking about being physically tired. it’s here in my mind. ohh.. help!

Nothing to blog about... ohhhh~~~~~~~

ok, 7 point for today...

1. Hari ini hari khamis, 12 june 2008
2. Datang keje lambat lagi hari ni.sign in pukul 1.40pm.haha...sebab pegi amik ic baru kat maju junction..nak blik ke opis dr MJ paalk punya la susah.taxi tak nak berenti..jem teruk katenya kat Jln Ampang..adehh...
3. Tengahari tadi makan lauk sambal udang (my fav.) ngan ayam goreng rempah..(mummy flower belanja....huhuhu...
4. Sekarang ni tengah pening pala melayan kerenah si Acim ni...adehh..(ni betol2 meletihkan badan dan otak)...
5. Hahahaha...gelak guling-guling aku sorg2 tengok acim berlakon konon2 jadi orang besar sibuk kat opis..hahaha..kejap2 dia angkat fon, kejap2 tekan2 kalkulator, kejap2 conteng2 kertas, yang takleh tahan siap mengeluh sambil geleng2 pala....aduhh..acim~~~
6. Petang ni nak balik awl..semalam pukul 5 pagi baru tido... *sign*
7.
Tadi YM ngan Myra kejap..cite pasal scandal...Mmmm....Nice topic,myra..u better speak up...huhuhuhu


Ok, enough 7 point for today..(why only 7?)..hahaha..this is my blog, suka ati aku la nk buat bape point pun...lalalalalalala~~~


p.s : actully, i want to write something else more. but i’m tired and i’m blocked. it’s not just the normal writer’s block. its like a BLOCK with a capital bold italic underlined with a font size of 42. ohh dem! huhuhu.

Tuesday, June 10, 2008

my extreme laziness

Today i think i want write in english+malay version..hahaha..

Lately, i had lots work to do and the same time had lots to blog about regarding matters for the past 2 weeks, but could not find the drive to do so. That, and the rather ridiculously slow Internet connection speed at the office, has caused this blog to stagnate once more...so, bengang la....

My little fucking boss yang macam sial tu always make me tension..macam2 yang dia minta mintak.kadang2 time kerja aku dah abis pun dia suh wat macam2...kalau aku kat umah, kejap2 call tanya tu, tanya ni..kalau aku stay back, kejap2 suh wat tu..kejap2 suh wat ni...adehhhh.....
(hellooo boss..aku keje office hour ,ok!! nak suh wat keje lebih2 bayar ar.....)

Well, I guess enough with all the stupid, fucking, damn, shit jobs..aku need to find a new job,new enviroment,new friends, new salary and of coz, new boss..glad to get a better boss..i need to change something..poeple said, change is better...
ok then, nothing to write.no words, no idea.if got idea pun i think not good to hear.haha..

** sorry , my crazy words today not suitable to young age..haha...my mood in not good today..sangat2 malas...ayat2 pun tak tentu hala..aku tahu sungguh keji sekali berkasar bahasa begini....

Friday, June 06, 2008

Nama Saya

Nama penuh saya Rosni Binti Ahmad..(jangan tanya kenapa saya guna nick "Summer")

10 fakta tentang nama saya.

1. Nama ni atok aku yang bagi..mengikut sejarah asal (kata mak) atok nk bubuh nama Roni saja..hahahaha...tak dapat aku bayangkan macam mana aku membesar dengan nama Roni..(mesti aku kena gelak ngan kawan2 seumur hidup.).mak rase tak sampai hati nak letak nama Roni je, so, mak tambah la S bagi sedap sikit..trima kasih mak...huhu!!

2. Nama kami adik beradik tak sama macam keluarga orang lain..(kebiasaannya kalau nama satu family mesti sepesen je...klu depan Nor, mesti semua Nor...huh! tak best langsung)..nama-nama kami adalah seperti berikut : -

* Shahrizal - arwah abang yang sulung
* Suzana - kakak 1st
* Norkamisah - kakak 2nd
* Rosni - aku
* Arif - adik (haha..nama dia yang paling pendek sekali...)
* Hafis - adik bongsu

nama kami adik beradik semua lain-lain, start dari aku, semua nama kami tak lebih dari 5 huruf(ade sumber menyatakan yang nama kami pendek sebab abah taknak nama kami lebih panjang dari nama dia, Ahmad..)

3. Mase kecik dulu aku suka nangis.tak renti-renti..bidan kat kg aku cakap nama aku tak sesuai ngan aku..bidan tu suh mak aku bagi nama lain.mak aku bagi nama Zainab.(hahahha...tak glemer lgsg..nsib baik mak aku tak praktik kan pun nama tu..)

4. Aku paling tak suka orang panggil aku dengan nama Rose..tapi sekarang bdk2 kat tempat kerja aku semua panggil aku Rose, nak tak nak terpaksa aku biasakan dengan nama tu..
* satu peristiwa pernah berlaku..kawan aku kenalkan dirinya pada kakcik aku " saya kawan adik awak, Rose".. kakcik aku sampai Kompius, sape Rose?haha..

5. Dari kecik family aku panggil aku Ani.tapi kadang2 kakak2 aku panggil aku Eni...(mane2 pun boleh, asalkan ade 'ni' kat ujung...tak lari jauh dari nama asal aku..

6. Aku paling tak suka kalau orang eja nama aku salah.pernah mase aku darjah 5, seorang cikgu tu tulis nama kat buku tulis aku dengan nama Roseni...gile bangang betul la..sampai setahun aku kena guna nama tu kat depan buku tulis aku...(aku pandai tulis nama sendir la, tak payah susah2 tulis kat buku aku...huh!)

7. Mase aku register untuk masuk hostel form 1, sikit lagi nama aku akan disenaraikan dalam senarai penghuni aspura..hahahah...rupanya nama Rosni lelaki pun ade pakai yek?

8. Pertama kali nama aku didedahkan sebagai Rosni pada kawan2 di blog kepek, si Naz kundang la punya hal..aku gi interview tempat kerja dia..pas tengok resume aku, sibuk dai hebahkan pada semua nama penuh aku...bengong!!

9. Aku pernah ade sorang kawan nama Mawarliza...semua kawan2 ktrg panggil dia liza, tapi aku sorg panggil dia mawar..haha. marah betul dia, klasik sangat katanya...bagi membalas dendam, dia pun panggil aku Rose..(satu lagi bengong neh!!) bape kali nak bilang....jangan panggil aku Rose!! :-(

10. Aku bangga dengan nama penuh aku Rosni Binti Ahmad. terima kasih mak sebab edit sket nama aku sebelum diregisterkan oleh atok aku tu...

Cinta, Sayang, Suka, Minat

Cinta
kita memang mengharapkan dia menjadi milik kita. Segala apa yang kita buat, kalau boleh nak dia tahu.. dan kita seboleh mungkin tak nak sakitkan hati dia. kita akan sentiasa berfikir tentang dirinya.

Sayang

kita memerlukan dia di masa kita mahukan seseorang untuk berkongsi rahsia dan kisah duka kita. selalunya kita akan sayangkan seseorang yang menjadi TELINGA kepada masalah kita..kita akan rindukan dia bile berjauhan...

Suka

kita sukakan dia kerana dia kelakar. dia happy-go-lucky. bila bersama dengan dia, kita rasa nak tergelak sampai nak pecah perut. tapi, kita taklah rindu giller kat dia bila tak berjumpa seminggu...

Minat

apa sesuatu pada dirinya yang menarik kita untuk mendekatinya

Minyak, minyak dan minyak lagi

Sana sini orang cite pasal harga minyak naik, bukak blog ni pasal protes minyak naik, bukak blog ni pun entry pasal minyak gak..
Errmmm..aku tak nk komen pape sebab aku rase dah banyak sangat komen yang aku dengar..macam-macam komen bercampur-campur, banyak sangat komen yang telah di cocktail kan...hahha....
Sume nak bagi idea caner nak kurangkan penggunaan minyak...haha..padan muka, lain kali parking jela kete tu kat umah..naik ltr gi keje..haha..settle problem..(cara ni untuk umuh dan tmpt keje yang dekat ngan stesen lrt jela)..
Petang semalam sorang brader ni cakap kat aku dia nkbeli kad lrt seumur hidup, gi keje naiklrt jela..huhuh...salah satu idea yang bernas tu...
Tadi aku terbaca blog bro aku sorang ni..cara yang dia nak praktikkan ni memang bijokkk...hahhaha...kat bawah ni aku kopipes yang dia tulis....

"sekarang aku bawak kete nak tekan minyak pon rasa serba salah. kalau bole nak gunakan teori fizik je dalam memandu kereta. contohnya, bila turun bukit, kasi tutup enjin dan biar kete tu slide je dengan inersia yang ade. macam iklan ape tah tu. inersia. sial lah. ataupun, time kete meluncur laju, jangan tekan brek. kalau tekan jugak akan rugi dua bende. pertama brake pad, kedua minyak untuk speed up balik. kire, takyah break la. agak2 dah gilababi takleh elak dah baru tekan break. bbijok kan?"

Terima kasih inchik Litium..idea mu itu sungguh bernas sekali....mari ramai-ramai jangan gundah gulana lagi.masalah dah settle....

Wednesday, June 04, 2008

Pening + Letih + Ngantuk = nak tido

Semalam hari kelam kabut sikit..bangun pagi nak kena siapkan askar sorang..tambah lagi sorang penghuni umah aku ni..budak ni xdela lasak sangat, cuma manja terlebih...(mama dia terlebih manjakan dia)..bile dah manja, dah tak dapat nak kontrol..nasib baik la acik Mas dia ni pandai menekel budak2..hahahaha......
Datang keje bawak si Fazly ni..suka ria betul dia, tak ingat lansung kat mama dia..huhuhu.masuk opis kelam kabut jadinya..tak menang tangan nak melayan...bile masing2 dah pening,last2 no choice, aku search cite katon kat youtube...bagi budak ni tengok..hahahah..tenteram sikit opis aku ni....
Dalam kul 2 lebih ktorg kuar.take monorel gi Times Square...beli baju untuk budak ni...adeh...baju tak mo yang murah2...makcik dia ni pun 1, manja kan dia.beli baju yang mahal aje..tapi takpe la,daripada beli yang "bukan-bukan", baik dia abiskan duit kat anak buah dia yang sorang ni...
Pas penat shoping+ sesi kejar mengejar ngan askar ni...(adehh..penat melayan...), ktorg gi KL sentral lak...anto budak ni kat Angah.diorg lak nak jage budak ni..Ermmm...aku baru nak main2 ngan dia....takpe la....
Kul 4 lebih kelam kabut balik opis, hahhaahha...staff dah tgu depan pintu nak masuk keje...huhuhu..sori ar bro...
Masuk opis, pala dah pening+letih+ngantuk..adoiii................

Tuesday, June 03, 2008

Taurus

Taurus (Apr 20 - May 20)

Taurus

The Bottom Line

An argument is over, but your feelings will still take time to heal. Be patient.

In Detail

Just because an argument is over doesn't mean that your lingering feelings of guilt, regret or anger are gone. You can't expect everything to get right back to being rosy, right away -- you need time to let things settle inside of you for a while. When you are both ready to resume your regularly scheduled activities, you can. But if you try to push too hard to make things 'normal' again, you will only be creating unrealistic expectations. The love is still there, don't worry.

email..

45 unread message...
ayooyoo...baru sehari tak check email dah ade 45 msg unread..ahhh...aku malas nk check..bukan penting pun...nyemak inbox aku je....

Followers